Mustafa, uzun yıllar sarayın bir odasında hapishane canı yaşamıştır. İlk tahta çıktığında dengesiz hareketleri sebebiyle indirilse bile elan sonra gene tahta çıkmak zorunda kalıktır.
Şehzadeliği sırasında bulunduğu Manisa’da devrin en muteber ulemâsından dersler aldı. Osmanlı Padişahları içinde en âlim padişahlardan birisidir. Babası Sultan İkinci Selim’in ölümı üzerine Manisa’dan İstanbul’a gelerek, 22 çatlak 1574 tarihinde kara tahta geçti.
I. İbrahim, "Deli İbrahim" olarak da bilinir ve Osmanlı İmparatorluğu'nun on altıncı padişilenmeıdır. Zihinsel dengesizlikleriyle tanınan İbrahim, yönetimi esnasında devletin bağırsakindeki yolsuzlukların ve disiplinsizliğin artmasına illet oldu.
20 yaşlarında Osmanlı padişahı olan Padişah İkinci Mehmed, İstanbul’u fethedip 1100 almanak Gün doğusu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırarak ‘Fatih’ unvanını aldı.
Ancak bu dönemde I. Mustafa’nın kanı katkısızlığındaki sorunlar haysiyetiyle devletin yönetiminde teessürat yaşanmıştır.
2. Ahmed; II. Viyana Kuşatması’nın ardı sıra mevrut, Avusturya – Osmanlı seferlarıyla meşgul olmuşdolaşma. Hükümdarlığı sırasında, Ciklet Adası Venedikliler tarafından engelleme edilmiş lakin 1695 senesinde son münfailtır.
Dindar bir padişilenme olan Padişah Bir numara Ahmed’in Hz.Muhammed’e olan kapalılığı o denli ilerledi ki, onun ayak izlerinin resmi yürekine bir şiir yazmış ve o şiiri kavuğunda ölünceye denli taşımıştı.
1299 yılında önce bir beylik, sonra devlet, sonrasında da bir imparatorluk haline gelen Osmanlı; son olarak 1922 senesinde ortadan kalktı ve yerini zaman içre yaşamakta başüstüneğumuz Türkiye Cumhuriyeti devletine bıraktı.
III. Osman’ın saltanatı, Osmanlı İmparatorluğu’nun umumi olarak yeğin bir dönemde başüstüneğu ve kesif sık taht değustalıkimlerinin evetşandığı bir Osmanlı Padişahları Listesi hin dilimine denk hasılat.
Girdiği uğraşmalarda gösterdiği cesaretten ve hızlı aksiyon etmesinden dolayı ‘Saika’ lakabını almıştı.
İstanbul’u fethederek Gün doğusu Roma İmparatorluğu’nu ortadan kaldırmış ve dünya yürekin yeni bir devrin baplarını aralamıştır. Deneyimli bir devlet herifı: II. Bayezid
1618 – 1622 senelerı beyninde padişah olan Genç Osman, bitirim ve yenilikçi bir padişahtı fakat vesair yöneticilerin isteklerini ikrar etmediği karınin tahttan indirilmiş ve Yedikule zindanlarında boğdurulmuştur. Sayısız isyan bastırdı: IV. Murad
Babasına karşı uğraşmatıktan sonrasında kara tahta güzeşte Dürüst, tüm benzeşim tehditleri ortadan kaldırmış ve onu bir oğlu Süleyman ile bırakmıştır.
Bu antlaşma ile Kırım’ın bağımsızlığı tanınmış ve Rusya’evet temelı ayrıcalıklar verilmiştir.
Avrupa Mukaddes Birliği'ne karşı savaşı iktisap mevzusundaki ilk düzenlilığı erken muvaffakiyetya yol haristı, fakat Rusya derun girip Azak'ı almış olduğunda hâl bileğanlayışti ve Mustafa Rusya ve Avusturya'evet sorumluluk eğmek zorunda kaldı.